Jukka och Saija Toivonen

7.5.2021

Jukka och Saija Toivonens familjeföretag säljer fiskprodukter tillverkade av egen fångst via olika försäljningskanaler direkt till konsumenter. Företagets snabba framgång har varit en överraskning för Toivonens: ”Vi visste inte att förbereda oss på den enorma popularitet, som vår fiskbutiksbil, självbetjäningsbutiken Sumppu och våra produkter har uppnått. Stamkunderna är verkligen många. Vårt arbete är tidvis hektiskt och även mycket tungt, men nöjda kunder ger energi att orka. Vi gör vårt bästa för att vara värda konsumenternas förtroende även framöver.”

Toivosen Lähikala sysselsätter Jukka och Saija på heltid, och utöver dem arbetar deras dotter Jasmin, Saijas syster Heidi och grannflickan Mari i företaget på deltid. Fisken fångas i Virmoviken, men förädlingsutrymmena ligger längre bort i Virmo.

 

Saija är bagare till utbildning. Hon hann dock aldrig verka inom sitt yrke, utan efter det att hon träffat Jukka i mitten av 1990-talet grundade paret ett gemensamt turismserviceföretag. Vakka-Suomen Erätulet genomförde natur- och vildmarksinspirerade programtjänster för företag och samfund. Företaget ansvarade flera somrar även för programmet i temaparken på äventyrsön Väski i Nådendal, boende på ön under somrarna. Jukka hade, innan han avlade grundexamen inom turism, verkat som företagare inom trädgårdsbranschen och som metallarbetare.

I slutet av 1990-talet erhölls en andel i ett 100 hektar vatten som kom med en stuga anskaffad i Vemo. När det stundtals var lugna perioder i turismföretaget började Jukka fiska på deltid. Jukkas far rodde och Jukka lade ut näten. Enligt Jukka i början ofta på fel plats eller vid fel tidpunkt. Men arbetet lärde man sig, och i allt fanns det en vilja att göra saker och ting. Turismföretaget, familjen och hemmet var på Saijas Råvaran till produkterna av regnbågslax kommer från fiskodlingarna i närheten.   ansvar, och utöver det praktiserade hon också på havet. År 2007 blev Saija även yrkesfiskare, och turismföretaget kördes ner.

I fisket har de viktigaste fångstarterna från början varit gös och abborre, men även gädda, lake och mörtfiskar fiskas enligt säsong. Toivonens var med även i Vilt- och fiskeriforskningsinstitutets och John Nurminen stiftelsens projekt, där riktat fiske av mörtfisk pågick. Rovfiskar måste släppas ut ur mörtfångsten och för detta ändamål byggdes en sorteringsstation på fiskeflotten.

Säl och skarv har tvingat många kustfiskare i Skärgårdshavet att ge upp sitt yrke. Även för Toivonens ledde situationen slutligen till det, att partiförsäljning av en minskad fångst inte gav en tillräcklig utkomst. Något nytt måste de hitta, för inom fiskbranschen ville de stanna. Samtidigt blev närmat en trend.

Tankarna och planerna mognade. Jukka for att studera fiskhantering och -förädling till Livias fiskeri- och miljöinstitut och utexaminerades som fiskmästare. Man kunde söka stöd för investering i förädling, marknadsföring och direktförsäljning av fiskarens egen fångst från Europeiska havs- och fiskerifonden. Toivonens beslöt att bygga egna fiskförädlingsutrymmen, och de färdigställdes i början av år 2018.

I början fanns i produkturvalet gös- och abborrfiléer som färska och frysta samt några mörtfiskprodukter. Men man måste hitta på sätt att få produkterna från Virmo till konsumenterna. I Gustavs fanns det till salu en gammal men litet medkörd butiksbil. Jukka funderade, att den skulle vara ett bra sätt att få synlighet för verksamheten. Bilen iståndsattes och besiktigades för försäljning av livsmedel. Den 37-åriga Mersun tejpad med Toivosen Lähikalas logon for stolt på sin första försäljningsresa i december 2018.

 

Nästa år utvidgades förädlingsutrymmena. Ugnarna för kall- och varmrökning byggde man själv. Produkturvalet breddades.

Yle skrev en artikel om Toivonens fiskbutiksbil i april 2019. Jukka sade i artikeln, att ingen kommer och hämtar våra fiskar från utkanten av Virmo. Han har sedan hamnat att ta tillbaka sina ord. Toivonens öppnade i fjol på första maj i närheten av sitt hem självbetjäningsbutiken Sumppu, som blev en succé redan första öppethållningsdagen. Förutom via fiskbilen och Sumppu säljs produkter via flera Reko -matringar. Många kunder har berättat, att det för dem är viktigt att få köpa sina fiskprodukter direkt av yrkesfiskaren.

 

Råvaran till produkterna är i huvudsak den egna fångsten. Under vissa bråda tider eller när den egna fångsten är liten, köper man in fisk av områdets övriga yrkesfiskare. Den färska fisken säljs i huvudsak som filéer enligt säsong. Fisk finns även som frysta filéer, dessutom finns det alltid någon rom samt malet kött och biffar av vildfisk att fås som fryst. Av regnbågslaxen som kommer från fiskodlingarna i närheten tillverkas varm- och kallrökta samt gravade produkter. Saija berättar, att också gäddan blir delikat såväl som kallrökt filé som rom. Kallrökt regnbågslax och gädda finns även i bredbara produkter. Av strömming och mörtfiskar tillverkas också olika marinader.

Toivonens deltog senaste höst i FM -tävlingen i Mathantverk och vann såväl serien för varmrökt fisk som serien för inlagd fisk. Savulankku, som det tar två dagar att tillverka, är gjord av strömmingsfiléer och kryddad med salt, honung, senapsfrön och lökkross. Festbraxen är stora braxenbitar kryddad med äppel och rönnbär som en helkonserv i glasburkar.

Rutterna för fiskbutiksbilen är väletablerade. På fredagar och lördagar kör man rutterna Nousis-Lemo-Nådendal-Åbo-Masku och Virmo-Vemo-Mietois. På den första rundans första etapp i Nousis våren 2021var det en kö med över 60 personer.

Självbetjäningsbutiken Sumppu är öppen varje dag kl. 10-19. Förutom fiskprodukter säljer man i Sumppu några produkter av närområdets småproducenter såsom ägg, honung och mjöl. Coronaepidemin torde för sin del ha inverkat på den snabba ökningen av Sumppus popularitet. Saija är glad för att även lokalsamhället är stolt över byns egen butik.

Toivonens deltar i Åbos, Resos, Nådendals, Salos, Pemars, Virmos och Nousis Reko -ringar, och avsikten är att utvidga ytterligare till några andra. Saija berättar att Reko -ringarna är en bra marknadsföringskanal på så sätt, att när producenten anländer till platsen är produkterna redan sålda. Det uppstår egentligen inget svinn.

Toivosen Lähikala har även fått nationell uppmärksamhet genom flera begäran om intervjuer och anföranden. Företagets framgångsberättelse är dock inte den enda fråga som intresserar och inspirerar. Saija och Jukka är sympatiska och äkta människor, och gnistan och respekten mellan dem undgår ingen.

Tack Saija och Jukka för ert arbete för oss fiskätare och för Skärgårdshavet! Ni har varit innovativa pionjärer för direktförsäljningen i Egentliga Finland. Ni och era produkter förtjänar enbart framgång!

 

Artikelns avsnitt om företagets verksamhet baserar sig delvis på Saija Toivonens artikel ”Kalaa lähivesiltä suoraan kuluttajalle” i tidskriften Elintarvike ja Terveys 2/2021.