7.5.2021
Jukka ja Saija Toivosen perheyritys myy omasta saaliistaan valmistamiaan kalatuotteita suoraan kuluttajille useiden myyntikanavien kautta. Yrityksen nopea menestys on ollut Toivosille yllätys: ”Emme osanneet varautua siihen valtavaan suosioon, minkä kalakauppa-automme, itsepalvelumyymälämme Sumppu ja tuotteemme ovat saavuttaneet. Vakioasiakkaita on todella paljon. Työmme on ajoittain hektistä ja hyvinkin raskasta, mutta tyytyväiset asiakkaat tuovat virtaa jaksamiseen. Teemme parhaamme ollaksemme kuluttajien luottamuksen arvoisia myös jatkossa.”
Toivosen Lähikala työllistää Jukan ja Saijan kokopäiväisesti, minkä lisäksi heidän tyttärensä Jasmin, Saijan sisko Heidi ja naapurin tyttö Mari työskentelevät yrityksessä osa-aikaisesti. Kalat nostetaan Mynälahdelta, mutta jalostustilat ovat kauempana Mynämäellä 8-tien pohjoispuolella.
Saija on koulutukseltaan leipuri. Hän ei koskaan ehtinyt toimia ammatissaan, vaan tavattuaan Jukan 1990-luvun puolivälissä pariskunta perusti yhteisen matkailupalveluyrityksen. Vakka-Suomen Erätulet toteutti luonto- ja erähenkisiä ohjelmapalveluita yrityksille ja yhteisöille. Yritys vastasi useana kesänä myös Naantalissa sijaitsevan Väskin seikkailusaaren teemapuiston ohjelmasta, kesät saarella asuen. Jukka oli ennen matkailualan perustutkinnon suorittamista toiminut puutarhatalouden yrittäjänä ja metallitöissä.
1990-luvun lopulla Vehmaalta hankitun mökin mukana tuli osuus 100 hehtaarin vesialueeseen. Kun matkailuyrityksessä oli ajoittain hiljaisia jaksoja, Jukka alkoi kalastaa sivutoimisesti. Jukan isä souti, ja Jukka laski verkkoja. Jukan sanojen mukaan aluksi usein väärään paikkaan tai väärään aikaan. Mutta työ tuli opittua, ja kaikessa oli mukana tekemisen meininki. Matkailuyritys, perhe ja koti olivat Saijan vastuulla, minkä lisäksi hän kävi harjoittelemassa merellä. Vuonna 2007 myös Saijasta tuli ammattikalastaja, ja matkailuyritys ajettiin alas.
Kalastuksessa tärkeimmät saalilajit ovat alusta asti olleet kuha ja ahven, mutta myös haukea, madetta ja särkikaloja kalastetaan sesonkien mukaan. Toivoset olivat mukana myös Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen sekä John Nurmisen säätiön hankkeissa, joissa kalastettiin särkikalaa kohdennetusti. Särkikalasaaliista tuli vapauttaa petokalat, ja sitä varten kalastuslautalle rakennettiin lajitteluasema.
Jukka on myös yksi kuoreen eli norssinkalastuksen pioneereista Saaristomerellä. Länsi-Suomen kalatalouskeskus toteutti 2007-2009 kuorenuottahankkeen. Koekalastajina olivat Jukka Toivonen ja kustavilainen kalastaja Jouni Nieminen. Kun nuotalla kuoretta ei kiinni saatu, kekseliäs kaksikko päätti heittää pyyntipaikalle kaksi Seppo Kyllöseltä lainattua hoitokalastusrysää. Saaliit olivat muhkeita, ja Saariston Jäädyttämö (Kustavi) osti kaiken, ja markkinatilanne näytti lupaavalta. Kolmantena vuotena useat muutkin kalastajat päättivät kokeilla, ja loppu onkin historiaa. Vuonna 2020 Saaristomeren kuoresaalis oli jo noin 2 miljoonaa kiloa.
Hylkeet ja merimetsot ovat pakottaneet monet Saaristomeren rannikkokalastajista luopumaan ammatistaan. Toivostenkin kohdalla tilanne johti lopulta siihen, että pienenevän saaliin tukkumyynti ei tuonut riittävää toimeentuloa. Jotain uutta oli keksittävä, koska kalastusalalla he halusivat pysyä. Samaan aikaan lähiruoasta tuli trendi.
Ajatukset ja suunnitelmat kypsyivät. Jukka lähti opiskelemaan Livian kalatalous- ja ympäristöopistoon, jossa hän suoritti kalatalouden perustutkinnon ja valmistui kalajalostajaksi. Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta oli haettavissa tukea kalastajan oman saaliin jalostukseen, markkinointiin ja suoramyyntiin liittyviin investointeihin. Toivoset päättivät rakentaa omat kalanjalostustilat, ja ne valmistuivat vuoden 2018 alussa.
Aluksi tuotevalikoimaan kuului kuha- ja ahvenfileitä tuoreena ja pakasteena sekä joitakin särkikalatuotteita. Mutta oli keksittävä keino saada tuotteet Mynämäestä kuluttajille. Kustavissa oli myytävänä vanha mutta vähän ajettu kauppa-auto. Jukka mietti, että tässä olisi hyvä keino saada toiminnalle näkyvyyttä. Auto kunnostettiin ja katsastettiin elintarvikkeiden myyntiä varten. Toivosen Lähikalan logoin teipattu 37-vuotias Mersu lähti ylpeänä ensimmäiselle myyntimatkalleen joulukuussa 2018.
Seuraavana vuonna jalostustiloja laajennettiin. Kylmä- ja lämminsavu-uunit rakennettiin itse. Tuotevalikoimakin laajeni.
Yle kirjoitti Toivosten kalakauppa-autosta jutun huhtikuussa 2019. Jukka sanoi jutussa, että ei kukaan lähde hakemaan näitä kaloja Mynämäen korvesta. Hän on sittemmin joutunut perumaan sanansa. Toivoset avasivat kotinsa läheisyyteen viime vuoden vappuna kalan itsepalvelumyymälä Sumpun, josta tuli jättimenestys jo ensimmäisenä aukiolopäivänään. Kala-auton ja Sumpun lisäksi tuotteita myydään useassa Reko-ruokaringissä. Moni asiakas on kertonut, että heille on tärkeää saada ostaa kalatuotteensa suoraan ammattikalastajalta.
Tuotteiden raaka-aine on pääsääntöisesti oma saalis. Joinakin kiireaikoina tai kun oma saalis on vähäistä, saalista ostetaan alueen muilta ammattikalastajilta. Tuorekala myydään pääasiassa fileinä sesongin mukaan. Kalaa löytyy fileinä myös pakasteina, minkä lisäksi pakastettuna on saatavilla aina jotain mätiä sekä villikalan jauhelihaa ja pihvejä. Lähikasvattamoilta tulevasta kirjolohesta valmistetaan lämmin- ja kylmäsavutuotteita sekä graavia. Saija kertoo, että myös hauki taipuu herkulliseksi kylmäsavutuotteeksi sekä fileenä että mätinä. Kylmäsavukirjolohta ja -haukea on myös levitteissä. Puolisäilykkeinä löytyy erilaisia silakasta ja särkikaloista valmistettuja marinadeja.
Toivoset osallistuivat viime syksynä Artesaaniruoan SM-kisoihin ja voittivat sekä lämminsavukalasarjan että säilötyn kalan sarjan. Savulankku, jonka valmistaminen kestää kaksi päivää, on tehty silakkafileistä ja maustettu suolalla, hunajalla, sinapinsiemenillä ja sipulirouheella. Juhlalahnassa on omenalla ja pihlajanmarjoilla maustettuja isoja lahnanpaloja täyssäilykkeenä lasipurkissa.
Kalakauppa-auton reitit ovat vakiintuneet. Perjantaisin ja lauantaisin kuljetaan reiteillä Nousiainen-Lemu-Naantali-Turku-Masku ja Mynämäki-Vehmaa-Mietoinen. Kevään 2021 ensimmäisen kierroksen ensimmäisellä etapilla Nousiaisissa oli yli 60 henkilön jono.
Itsepalvelumyymälä Sumppu on auki joka päivä klo. 10–19. Kalatuotteiden lisäksi Sumpussa myydään joitakin lähialueen pientuottajien tuotteita kuten munia, hunajaa ja jauhoja. Korona-epidemia lienee osaltaan vaikuttanut Sumpun suosion nopeaan nousuun. Saija on iloinen siitä, että myös paikallisyhteisö on ylpeä kylän omasta kaupasta.
Toivoset ovat mukana Turun, Raision, Naantalin, Salon, Paimion, Mynämäen ja Nousiaisten Reko-ruokaringeissä, ja tarkoituksena on laajentaa vielä muutamaan muuhun. Saija kertoo, että Reko-ringit ovat siinä mielessä hyvä markkinointikanava, että kun tuottajat saapuvat paikalle, tuotteet on jo myyty. Hävikkiä ei oikeastaan tule.
Toivosen Lähikala on saanut valtakunnallistakin huomiota useiden haastattelu- ja esitelmäpyyntöjen merkeissä. Yrityksen menestystarina ei kuitenkaan ole ainoa asia, mikä kiinnostaa ja innostaa. Saija ja Jukka ovat sympaattisia ja aitoja ihmisiä, eikä pariskunnan välinen kipinä ja kunnioitus jää keneltäkään huomaamatta.
Kiitos Saija ja Jukka työstänne meidän kalansyöjien ja Saaristomeren hyväksi! Olette olleet kalan suoramyynnin innovatiivisia uranuurtajia Varsinais-Suomessa. Te ja tuotteenne ansaitsette vain menestystä.
Yrityksen toimintaa koskeva osuus jutussa perustuu osittain Saija Toivosen artikkeliin ”Kalaa lähivesiltä suoraan kuluttajille” Elintarvike ja Terveys -lehdessä 2/2021.