Saaristomeren kalatalousstrategia 2021 - 2027 valmisteltiin kalaleaderin edellisen ohjelmakauden ohjausryhmän johdolla. Ryhmän työskentelyperiaatteena oli avoin ja laajapohjainen yhteistyö alueen kalatalousalan toimijoiden sekä muiden sidosryhmien ja asiantuntijoiden kanssa. Korona-epidemian takia strategian valmistelu- ja kuulemisprosessi toteutettiin kokonaisuudessaan verkossa.
Strategian tavoitteina ovat:
Strategian visio 2027 on:
Elinkeinokalatalouden kannattavuus on parantunut, ja ala kiinnostaa myös uusia toimijoita.
Kalastusmatkailun toimintaedellytykset ovat kehittyneet erityisesti yhteistyön ja verkostoitumisen avulla.
Paikallisyhteisöt ovat aktivoituneet kalatalouden edistämisessä.
Kehittämisen painopistealueet on johdettu nelikenttäanalyysin pohjalta, ja ne ovat:
Saaristomeren elinkeinokalatalouden ja kalastusmatkailun nykytilan selvittäminen oli osa kalaleaderin tulevaisuustyötä edellisen ohjelmakauden lopulla. Selvitys oli Leader I samma båt - Samassa veneessä rf ry:n kalaleaderhakemuksen liitteenä.
Saaristomeren elinkeinokalatalouden ja kalastusmatkailun nykytila
Lopullinen strategia myönnetyllä 900 000 euron rahoituskehyksellä.
Leader-valintakomitea antoi palautteen kalaleader-hakemuksista 25.11. Leader I samma båt – Samassa veneessä rf ry päätti eilisessä kokouksessaan täydentää strategiaa saadun palautteen mukaisesti kalatalousryhmän ohjausryhmän esittämällä tavalla. Täydennetty strategia löytyy täältä Täydennetty strategia. Uusi teksti on keltaisella pohjalla ja kokonaan poistettu teksti yliviivattuna punaisella.
Valintakomitea käsittelee hakemuksia seuraavan kerran 19.1.2022.
Hakemus lähetettiin 28.10.
Strategian liite 1, Saaristomeren elinkeinokalatalouden ja kalastusmatkailun nykytila
Leader I samma båt – Samassa veneessä rf ry:n hallitus päätti tänään kokouksessaan hakea kalaleader-ryhmäksi Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) ohjelmakaudelle 2021-2027 alla olevalla strategialla.
Strategian liite 1, Saaristomeren elinkeinokalatalouden ja kalastusmatkailun nykytila
KIITOS ÄÄNESTÄNEILLE!
Nimikilpailun tulokset:
10 ääntä Kalalla kärkeen – Med fisk till toppen
4 ääntä Saaristomeren kalatalouden sininen strategia – Blå strategi för Skärgårdshavets fiskeriekonomi
2 ääntä Saaristomeri 2.0 – Skärgårdshavet 2.0
Voittajanimeä ehdotti Olav Granström Åbolands Fiskarförbundista. Onnittelut Olaville! Olav saa palkinnoksi Saaristomeren ammattikalastajien jalostamia tuotteita sisältävän tuotepaketin.
Kiitos arvokkaasta palautteesta, jonka saimme luonnoksesta Saaristomeren kalatalousstrategiaksi 2021-2027. Kalatalousryhmän ohjausryhmä käsitteli palautteen kokouksessaan 5.10. ja täydensi ja korjasi luonnosta palautteen pohjalta.
Strategia tulee edelleen jonkin verran täydentymään, koska odotamme joitakin ohjeita Maa- ja metsätalousministeriöstä.
Kalaleaderhakemuksen liite Elinkeinokalatalouden nykytila Saaristomerellä tulee vielä täydentymään kalastusmatkailun osalta. SIVU PÄIVITETTY 13.10. LOPULLINEN: Elinkeinokalatalouden ja kalastusmatkailun nykytila Saaristomerellä
Ehdota strategialle iskevää ja ytimekästä nimeä. Ehdotukset sähköpostitse maria.saarinen (at) sameboat.fi
Kilpailuaika päättyy maanantaina 11.10. klo. 12, minkä jälkeen ohjausryhmä valitsee parhaan nimen. Voittajanimeä ehdottaneen nimi julkaistaan, ja hän saa palkinnoksi Saaristomeren ammattikalastajien jalostamia tuotteita sisältävän tuotepaketin.
Saaristomeren kalatalousstrategia 2021-2027 (luonnos 27.9.2021) on nyt kommentoitavana verkossa. Kommentointiaika päättyy 4.10.2021 klo. 16, eli aikaa on yksi viikko. Kommentit sähköpostitse maria.saarinen (at) sameboat.fi
Pyysimme kesän aikana kommenttejanne kalatalousryhmän ohjausryhmän tiivistämästä SWOTista ja kehittämisen keskeisistä tarpeista. Ohjausryhmä teki vastausten perusteella SWOTiin vielä muutaman täydennyksen. Ohjausryhmä on myös tunnistanut keskeiset tarpeet.
Saaristomeren kalatalouden lopullinen SWOT (vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet, uhkat).
Ohjausryhmä työstää parhaillaan strategiaa eteenpäin, ja tavoitteenamme on saada se verkkoon kommentoitavaksi 27.9.
Saaristomeren elinkeinokalatalouden ja kalastusmatkailun avoimeen SWOT-kyselyyn saatiin 33 vastausta, ja ne sisälsivät yhteensä huikeat 267 kommenttia alan vahvuuksista, heikkouksista, mahdollisuuksista ja uhkista.
Kalatalousryhmän ohjausryhmä käsitteli vastaukset kokouksessaan 21.6. Mittava materiaali tiivistettiin pääotsikoiksi, joiden alle tuli muutama selittävä tai tarkentava rivi. Pyrimme edelleen tiivistämään SWOTia prosessin aikana.
Nyt pyydämme kommenttejanne ohjausryhmän tiivistämästä SWOTista, ja pyydämme näkemyksiänne myös kalatalouden keskeisistä tarpeista, suurimmista kehityskohteista ja mahdollisuuksista.
Linkki kyselyyn https://forms.gle/
Vastausaika on 1.7.-15.8.
Työ jatkuu syksyllä strategian toimenpiteiden valinnalla. Strategisten painopisteiden ja toimenpiteiden tulee olla johdonmukaisesti johdetut valmisteluprosessissa aiemmin saatujen tietojen ja tulosten pohjalta.
Ensimmäiset avoimet valmistelutilaisuudet pidettiin verkossa 18.5., 20.5. ja 27.5. Työ jatkuu seuraavasti:
Verkkokyselyt
1. Strategian laatiminen alkaa vahvuuksien, heikkouksien, mahdollisuuksien ja uhkien tunnistamisesta = SWOT (kysely avoinna 28.5. – 8.6.)
SWOT-analyysi: Aktivaattori kokoaa ja selkeyttää verkkokyselyn vastaukset. Kalatalousryhmän ohjausryhmä tunnistaa SWOTin perusteella kalatalousalan keskeiset tarpeet sekä suurimmat kehityshaasteet ja mahdollisuudet; miten alan nykyisillä vahvuuksilla voidaan tarttua ulkoisiin mahdollisuuksiin tai välttää uhkia tai miten alan nykyisiä heikkouksia voidaan kehittää ulkoisten mahdollisuuksien kautta.
2. Ohjausryhmän tunnistamien keskeisten tarpeiden sekä suurimpien kehityshaasteiden ja mahdollisuuksien kommentointi (Tavoiteaikataulu: kesän aikana)
3. Strategian toimenpiteiden valinta (Tavoiteaikataulu: elokuun loppu 2021)
Aktivaattori kirjoittaa verkkokyselyjen tulosten perusteella strategialuonnoksen ottaen huomioon Maa- ja metsätalousministeriöstä saatavan ohjeistuksen. Kalatalousryhmän ohjausryhmä johtaa työtä.
Verkkotyöpajat
– Syyskuun alku: Strategialuonnosta käsitellään avoimissa verkkotyöpajoissa
– Strategialuonnosta voi kommentoida myös kirjallisesti verkossa
– Strategia valmis syyskuun loppuun 2021 mennessä
Olemme nyt vaiheessa 1, eli verkkokyselyn avulla haluamme tunnistaa Saaristomeren elinkeinokalatalouden ja kalastusmatkailun vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhkat.
Linkki kyselyyn: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe9xT4__cF2cph539VS6OsdrfmZMRv_H9PooabH1Io30_3ozg/viewform
Kysely on avoinna 28.5. – 8.6.2021.
Avoimen valmistelutilaisuuden 27.5.2021 esitelmät
Ruokolainen, Kalastusmatkailun paikallinen kehittäminen Sisä-Suomessa
Saarinen, Katsaus tulevaan ohjelmakauteen Saaristomerellä 2021 – 2027, täydennetty
.
Avoimen valmistelutilaisuuden 18.5.2021 esitelmät
Saarinen M: Elinkeinokalatalouden paikallinen kehittäminen Saaristomerellä 2014 – 2020
Majuri I: Elinkeinokalatalouden paikallinen kehittäminen Perämerellä 2014 – 2020
Oikari T: Katsaus tulevaan ohjelmakauteen 2021 – 2027
Saarinen: Katsaus tulevaan ohjelmakauteen 2021 – 2027 Saaristomerellä
Euroopan meri- ja kalatalousrahaston tulevan ohjelmakauden 2021-2027 kalatalousryhmähaku auennee tulevana syksynä. On siis aika aloittaa uuden kalatalousstrategian valmistelu. Kalatalousstrategiassa tarkastellaan kaupallisen kalastuksen, vesiviljelyn, kalanjalostuksen sekä kalastusmatkailun kehittämisen tarpeita ja tavoitteita alueellisesta näkökulmasta.
Kalatalousryhmätoiminta käynnistyi Saaristomerellä Euroopan meri- ja kalatalousrahaston ohjelmakaudella 2014-2020. Nykyistä kalatalousstrategiaa toteutetaan ainakin vuoden 2021 loppuun saakka, koska uuden ohjelmakauden valmistelu on myöhässä sekä EU-tasolla että kansallisella tasolla.
Kalatalousryhmä kehittää alueensa elinkeinokalataloutta rahoittamalla strategiansa mukaisia yleishyödyllisiä kehittämis- ja investointihankkeita sekä tiedottamalla ja aktivoimalla toimijoita. Kalatalousryhmä saa rahoituksensa Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta, Suomen valtiolta ja toimialueen kunnilta. Leader I samma båt – Samassa veneessä rf ry, jonka kotipaikka on Paraisilla, hallinnoi Saaristomeren kalatalousryhmää.
Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt jatkaa kalatalousryhmätoimintaa myös tulevalla ohjelmakaudella. Leader I samma båt – Samassa veneessä rf ry on saanut Varsinais-Suomen ELY-keskukselta rahoituksen kalatalousstrategian 2021-2027 valmisteluun.
Strategia laaditaan avoimesti yhteistyössä kalatalousalan toimijoiden sekä muiden sidosryhmien ja asiantuntijoiden kanssa. Järjestämme toukokuussa kolme tilaisuutta, joihin kaikki kiinnostuneet voivat osallistua. Tilaisuuksien teemoina ovat ”Elinkeinokalatalouden paikallinen kehittäminen”, josta järjestetään sekä suomenkielinen että ruotsinkielinen tilaisuus sekä ”Kalastusmatkailun paikallinen kehittäminen”, joka on kaksikielinen tilaisuus. Tilaisuuksien jälkeen voit käydä kertomassa näkemyksesi kehittämisen tarpeista ja ideoista avoimessa verkkokyselyssä.
Strategia tulee ohjaamaan Saaristomeren kalatalousryhmän rahoituksen suuntaamista ja toimenpiteitä, joten nyt kannattaa olla kuulolla ja tuoda omia kehittämisnäkemyksiä esille.
17:45 Yhteydet avataan
18:00 Kalatalouden paikallinen kehittäminen Saaristomerellä 2016-2020 (Maria Saarinen, Saaristomeren kalatalousryhmä)
18:20 Kalatalouden paikallinen kehittäminen Perämerellä (Iiro Majuri, Perämeren rannikon kalatalousryhmä)
18.40 Katsaus tulevaan ohjelmakauteen 2021-2027
Tuomas Oikari (Varsinais-Suomen ELY-keskus)
Maria Saarinen
19:15 Keskustelua ja kysymyksiä
20:00 Tilaisuus päättyy
17:45 Förbindelserna öppnas
18:00 Lokal utveckling av fiskerinäringen i Skärgårdshavet 2016-2020 (Maria Saarinen, Skärgårdshavets fiskeaktionsgrupp)
18:20 Lokal utveckling av fiskerinäringen i Österbotten (Jonas Harald, Kustaktionsgruppen i Österbotten)
18.40 En blick på den kommande programperioden 2021-2027
Maria Saarinen
19:15 Diskussion och frågor
20:00 Evenemanget avslutas
Föredragen hålls på finska, men kommentarer och frågor kan ställas också på svenska
17.45 Yhteydet avataan
18.00 Kalatalouden paikallinen kehittäminen Saaristomerellä 2016-2020 kalastusmatkailun näkökulmasta (Maria Saarinen, Saaristomeren kalatalousryhmä)
18.10 Kalastusmatkailun paikallinen kehittäminen Sisä-Suomessa (Janne Ruokolainen, Sisä-Suomen kalatalousryhmä)
18.30 Katsaus tulevaan ohjelmakauteen 2021-2027
Tuomas Oikari (Varsinais-Suomen ELY-keskus)
Maria Saarinen
19:00 Keskustelua ja kysymyksiä
19.30 Tilaisuus päättyy
Ilmoittaudu linkin https://forms.gle/fy4Frgw7iFmaRxuV9 kautta viimeistään kaksi päivää ennen tilaisuutta. Lähetämme ilmoittautuneille tilaisuutta edeltävänä päivänä sähköpostitse erillisen linkin, jolla voi liittyä etäyhteydellä järjestettävään tilaisuuteen.