Unga i skärgården kan söka Ung Företagare-bidrag

Unga i skärgården kan söka Ung Företagare-bidrag

Har du någonsin drömt om att bli företagare? Leader I samma båt – Samassa veneessä stöder ungas företagardrömmar i skärgården med 1 000 euro i startkapital under sommaren 2023.

Leader-gruppen I samma båt – Samassa veneessä kommer även detta år att öppna en ansökningsomgång för unga företagare. Bidraget är 1 000 euro och är avsett för ungdomar upp till 25 år som vill prova på att driva ett eget företag i Pargas, Kimitoön eller Gustavs under sommaren. Ansökningstiden börjar 3 februari och slutar den 3 mars.

– Du kan vara din egen chef i ditt eget företag! Med hjälp av Ung Företagare kan du skapa ditt eget sommarjobb, uppmuntrar Nelli Salonen, projektarbetare för Leader-gruppen.

Bidrag beviljas till åtta ungdomar och i förstahand till nya sökande. Bidraget på 1 000 euro kan t.ex. användas till olika startinvesteringar, bokföringskostnader, införskaffningar av exempelvis betalterminaler eller olika arbetsredskap.

Tidigare år har Ung Företagare-bidraget använts till att starta företag som sommarcaféer, en syateljé och en båt- och biltvätt. Sommaren 2021 genomförde Leader-gruppen ett pilotprojekt med en ung företagare, vilket var så framgångsrikt att Ung Företagare-bidraget lanserades sommaren därpå.

Sommaren 2022 beviljades Ung Företagare-bidrag till:

● Suli-Suli glasscafé i Iniö (Julia Vihinen och Susanne Sipinen)
● Handelsmuséets presentbutik i Houtskär (Enni Könönen och Sebastian Fagerlund)
● Olivers Chili i Korpo (Oliver Söderblom)
● Gulf of Nagu (Elias Båge och Hugo Pulla)
● Jelmina Design i Kimito (Jenny Ginlund)
● MiVi Beauty i Nagu (Julia Adolfsson)
● Kaffe Knopen i Rosala (Linnéa Lans)
● Turboathe i Pargas (Simon Lindström och Artur Pahlman)

De flesta av de unga som beviljades stöd ansåg att de troligtvis skulle fortsätta med företagandet i någon form i framtiden. Hanna Hermansson, projektrådgivare för Leader-gruppen, anser att Ung Företagare-konceptet fungerar bra särskilt i skärgården.

– I den här regionen är företagandet en viktig inkomstkälla och det är bra att bekanta sig med det i ett tidigt skede, säger Hermansson.

Läs mer och skicka in din ansökan på: www.sameboat.fi/sv/ungdomsleader/ung-foretagare-ansokan.

Ytterligare uppgifter om Ung Företagare-bidraget ger Salonen och Hermansson:

Nelli Salonen
Ungdoms Leader-projektarbetare
nelli.salonen@sameboat.fi
040 0188763

Hanna Hermansson
Projektrådgivare
hanna.hermansson@sameboat.fi
0400 260 411

Kusinerna rekommenderar att prova på företagande

Kusinerna Julia Vihinen och Susanne Sipinen öppnade glasscafét Suli-Suli på Iniö torg under sommaren 2022.

– Vi drev caféet från midsommar till mitten av augusti och allt gick riktigt bra! Vi blev förvånade över hur lätt allt ordnade sig. Vårt café blev snabbt en mötesplats för både iniöbor och turister och vi fick mycket positiv feedback, säger Vihinen.

Vihinen studerar kommunikation och Sipinen statsvetenskap. De 24-åriga kusinerna har dock arbetat i restaurangbranschen i flera år.

– Den här gången kunde vi göra saker precis som vi ville och som företagare var sommaren mycket mer ekonomiskt givande än som sommarjobbare. Med utgångspunkt i vår erfarenhet från förra sommaren kan vi mycket väl bli företagare på heltid. Vi rekommenderar varmt andra att prova det, säger Vihinen.

– Ung Företagare-bidraget var ovärderligt för oss. Vi använde stödet för att köpa en kaffemaskin och andra nödvändiga startinvesteringar. Det är trevligt att det finns såna här stöd att söka, fortsätter hon.

Under sommaren samarbetade kusinerna tätt med andra företagare i området och deltog också i lokala evenemang. Upplevelsen var så positiv att de planerar att fortsätta med verksamheten även nästa sommar.

Glasscafét Suli-Suli på torget i Iniö smälte både iniöbornas och turisternas hjärtan. Foto: Julia Vihinen.

Text: Janica Vilen, Haloo Maaseutu