Leif Johansson

14.2.2020

Ulkosaariston karuus ja voima yhdistyvät hänessä sydämellisen ihmisen lämpöön ja hymyyn. Mutta kaiken takana taitaa lymyillä ilkikurinen pojannassikka!

Leif Johansson syntyi Nauvon ulkosaaristossa Trunsön saarella 72 vuotta sitten. 19-vuotiaana hän ryhtyi kalastajaksi ja muutti Hiittisten saaristoon Stora Ängesönin saarelle, joka nykyisin kuuluu Kemiönsaaren kuntaan. Saarella asuu ympärivuotisesti vain neljä muuta ihmistä; Leifin tytär perheineen. Kesällä asukasluku kasvaa yli sadan.

Leifin isä kuljetti kalastajilta ostamaansa kalaa sumppuveneellä Helsinkiin. Kun kysyn Leifiltä, miten hänestä tuli kalastaja, hän vastaa ”Niin siinä vain kävi”. Parinkymmenen vuoden ajan kalastus keskittyi silakkaan ja kilohailiin. Suolasilakkaa ja kilohailista valmistettua maustekalaa myytiin jopa 100 litran astioissa suurille ostajille. Saaliiden vähentyessä kalaa alettiin jalostaa suoramyyntiä varten. Ahvenesta tuli tärkeä osa tuotantoa, ja marinoitu ahven onkin yksi Leifin tuoteperheen erikoisherkuista. Kalaa myytiin muun muassa Taalintehtaan torilla ja kesäaikaan myös kotirannasta suoraan turisteille.

 

Viimeisten 35 vuoden ajan Leif on ollut joka vuosi mukana Turun silakkamarkkinoilla ja myös Turun Saaristolaismarkkinoilla näiden käynnistymisestä lähtien (1998). Leif on saapunut myyntipaikalle Aurajoelle aina omalla aluksellaan. Hän muistelee, että vielä 1980-luvulla jopa 50 kalastajaa myi tuotteitaan omasta aluksesta, mutta viime vuonna aluksia oli enää kolme. Helsinkiläiset saivat nauttia Leifin tuotteista vuosien 1989 – 2013 silakkamarkkinoilla. ”Markkinoilla on mukavaa, kun tapaa ihmisiä, mutta sitä ennen on tehtävä se varsinainen työ”.

Leif on voittanut silakka- ja ahventuotteillaan useita palkintoja; kirjahyllyssä komeilee kaikkiaan 27 pokaalia ja useita kunniakirjoja. Viimeisin pääpalkinto tuli marinoidulla tillisilakalla Turun silakkamarkkinoiden Vuoden herkkusilakkasarjassa vuonna 2013. Tuotevalikoima on vuosien saatossa uudistunut, mutta suolasilakka pitää edelleen pintansa vanhemman ikäluokan keskuudessa.

Kalan tulo on vaihdellut Ängesönin vesillä. Viime vuosina ahven ja kilohaili ovat runsastuneet, mutta muut lajit taantuneet. Silakka on pienikokoista. Kalojen käytös on muuttunut, eikä niitä useinkaan enää saa entisiltä apajilta. Nyt ne saattavat pakkautua lahtialueille. On mahdollista, että kalat etsivät sieltä turvapaikkaa hylkeiltä, joita alueella näkyy paljon.

Kiitos Leif elämäntyöstäsi meidän kalaa syövien kuluttajien ja Saaristomeren hyväksi! Kerroit, että et ole varma, osallistutko enää markkinoille, mutta me odotamme sinua!

#kalaakaikille

#kalaakaupunkilaisille

#respect