Seuraavan puolentoista vuoden aikana Paraisten saaristoalueella tehdään neljä asuttavuusanalyysiä: Nauvossa, Korppoossa, Houtskarissa ja Iniössä. Työkalun avulla voidaan analysoida ja kehittää saaria ja pieniä yhteisöjä, joille on ominaista veden läheisyys. Asuttavuusanalyysi koostuu 45 indikaattorista, jotka on jaettu seitsemään osa-alueeseen. Kukin osa-alue voidaan yhdistää suoraan yhteen tai useampaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen, mutta analyysissä tavoitteet viedään hyvin paikalliselle tasolle.
Painopiste on konkreettisissa asioissa, jotka määrittävät, onko pieni saariyhteisö kestävä: vakaa tai kasvava väestö, työpaikat, asuminen, koulut, yhteydet, palvelut, turvallisuus ja paljon muuta. Kaikilla saarilla on omat haasteensa: sosiaaliset, taloudelliset ja ekologiset. Jos saariyhteisö ei ole elinkelpoinen, se vanhentuu ja autioituu.
Asuttavuusanalyysissä voidaan osoittaa, mihin asioihin on puututtava, mutta myös myönteiset seikat, joita olisi korostettava enemmän. Siksi se on tärkeä lähtökohta jatkokehitystyölle. Menetelmä perustuu siihen, että saaristolaiset itse ovat asiantuntijoita: jokaisella pääsaarella muodostetaan kansalaistutkimusryhmiä, jotka koulutetaan ja joita tuetaan analyysin suorittamisessa, jolloin saadaan tarkkaa tietoa, jota kylät ja saaret eivät muuten saa.
Paraisilla on yli sata asuttua saarta maailman saaririkkaimmassa saaristossa. Myös osa-aikaisten asukkaiden ja matkailijoiden määrä on merkittävä. Saaren toiminnan ymmärtämiseksi on ratkaisevan tärkeää ymmärtää saareen kohdistuva inhimillinen paine, joka on myös keskeinen kysymys saarten asuttavuusanalyysissä.
Paraisten saaristolaiset ovat osallistuneet useisiin menetelmää käsitteleviin työpajoihin, joita Åbo Akademin yliopiston saaristoinstituutti on järjestänyt. Konsepti on siis jo juurtunut saaristoon. Hanke tukee osittain jo perustettuja työryhmiä ja antaa saarille yhteisen alustan analyysien työstämiseen, mikä lisää saarten välistä yhteistyötä ja tuottaa synergiaetuja työhön. Yhtenäinen aineisto Paraisten ainutlaatuisista saaristoalueista on kaupungin hyödynnettävissä kestävän ja elinkelpoisen saariston hyväksi tehtävässä työssä.
Kokonaisbudjetti: 133 900,36€
Julkinen rahoitus: 93 730,25€