Yhdistysbarometri tulokset

Yhdistysbarometrihanke on nyt päättynyt. Hankkeessa olemme kartoittaneet alueemme yhdistyskenttää luokittelun avulla ja kartoittaneet yhdistysten rakennetta ja kehittämisnäkemyksiä kyselyn avulla. Kyselyyn vastasi noin 100 yhdistystä keväällä 2022. Suuret kiitokset kaikille osallistuneille! Tulosten avulla voimme paremmin suunnitella toimintaamme ja myös osaltamme lisätä yhteistyötä alueen yhdistysten, kuntien ja rahoittajien välillä. Hanketta rahoittivat Leader-ryhmä I samma båt – Samassa veneessä rf ry ja Svenska kulturfonden.

Lue koko raportti (ruotsiksi):

Föreningsbarometern rapport

 

     

Uusi kausi 2023-2027

Uusi kausi on alkamassa mutta edelleen odotetaan asetuksen ja hakuohjelman valmistumista. Jos teillä on hankeideoita niin olkaa yhteydessä meihin ja voidaan suunnitella hankehakemuksia jo valmiiksi. Hakuaikataulu on edelleen epäselvä. Toivomme että haku voisi aueta vielä kevään aikana, mutta asiasta ei ole vielä täyttä varmuutta. Ilmoitamme heti sivuillamme kun tiedämme lisää. Muistakaa että hankkeita ei saa aloittaa ennen vireilletulopäivää, eli hankehakemuksen jättämistä. Uudella kaudella hakemukset läheteään uudistuneessa Hyrrä-järjestelmässä. Jos teillä on jo oikeudet Hyrrään, niin ne pitäisivät toimia myös uudessa Hyrrässä sitten. Jos yhdistyksellänne ei ole vielä oikeuksia, niin olkaa yhteydessä niin neuvomme asiassa. Uudella kaudella toimii vain sähköinen haku.

Nuori Yrittäjä-rahoituksen hakuaikaa pidennetään 10.4. asti

Vielä ehtii hakea Nuori Yrittäjä-rahoitusta kesälle 2023 – Hakuaikaa on pidennetty maanantaihin 10.4. klo 23.59 asti!

Nuori Yrittäjä tukee nuoria 25 ikävuoteen saakka oman kesätyön luomiseen Paraisilla, Kemiönsaarella tai Kustavissa. Nuoret yrittäjät voivat hakea jopa 1000€ yritysidean toteuttamiseen tai yritystoiminnan kehittämiseen.

Katso hakemuslomake ja vinkit viime kesän nuorilta yrittäjiltä Nuori Yrittäjä-sivulla.

Lisätietoja Nuori Yrittäjä-rahoituksesta antaa: 

Hanna Hermansson
Hankeneuvoja
hanna.hermansson@sameboat.fi
0400 260 411

Nelli Salonen

Nuoriso Leader-hanketyöntekijä (töissä maanantaisin) 
nelli.salonen@sameboat.fi
040 0188763

Kalan suoramyyntiä harjoittavat kalastajat Saaristomerellä

Myyntikanavat ja -ajat vaihtelevat vuodenaikojen rytmin mukaan.

 

Elo Mika TURKU
https://www.facebook.com/mika.elo.946

Eskelinen Heikki PARAINEN
Sattmarkin savustamo https://www.facebook.com/sattmarkinsavustamo/

Holmberg Börje – KEMIÖ Taalintehdas
Café Holmbergs Four C https://www.facebook.com/profile.php?id=100063787110406

Karlsson Lari (Larin Kala) TURKU – KAARINA – PARAINEN
Instagram: @larin_kala

Salonen Pirjo ja Reima TAIVASSALO
https://www.facebook.com/pirjojareimasalonen/

Smolander Juho (Tmi Juhon Kala) KUSTAVI
https://www.facebook.com/profile.php?id=100021199274670

Toivonen Saija ja Jukka (Toivosen Lähikala) MYNÄMÄKI + KALA-AUTON REITTI
– itsepalvelukalakauppa Sumppu avoinna joka päivä klo. 10-19
– kiertävä kalakauppa-auto palaa liikenteeseen keväällä. Reitti ja aikataulu tulee yrityksen facebook-sivulle https://www.facebook.com/toivosenlahikala/

Toivonen Ville (Kala-ToVi) SALO
https://www.facebook.com/kalatovi/

Vainio Liisa TAIVASSALO
http://www.kuntatiedot.fi/yritys/vainio-liisa/17498

Öhman Börje (Börjes Fisk) NAUVO
https://www.facebook.com/borjesfisk/

Varsinais-Suomen maaseutugaala pidetään 25.3. – Äänestä suosikkihankettasi!

Varsinais-Suomen maaseutugaalaa vietetään lauantaina 25. maaliskuuta kello 12–16 Kaarinan Piikkiössä, Kavalton tilalla. Gaalassa julkistetaan Varsinais-Suomen parhaat maaseudun kehittämishankkeet vuosilta 2014–2022.

Maaseutugaalaan kutsutaan sekä maaseudun kehittäjiä että hanketoteuttajia. Juhlan juontavat Maskun kunnan elinvoimapäällikkö Lauri Hyttinen ja Ruokaviraston verkostoasiantuntija Ann-Sofie Backgren. Juhlapuheen pitää Ely-keskuksen Maaseutupalvelut-yksikön päällikkö Antti Jaatinen. Tilaisuus on kaksikielinen.

Vaikuttavimmat hankkeet palkitaan

Maaseutugaalassa jaetaan kymmenen palkintoa. Ely-keskus palkitsee Varsinais-Suomen vaikuttavimman kehittämishankkeen ja vaikuttavimman yritystuen. Leader-ryhmät ovat valinneet tukemistaan hankkeista maakunnan vaikuttavimman ympäristöhankkeen, liikuntahankkeen, kulttuurihankkeen, nuorisohankkeen, lähiruokahankkeen, kylähankkeen ja kansainvälisen hankkeen sekä yritystuen.

Sokerina pohjalla palkitaan yleisön suosikkihanke, jonka päättävät äänestäjät. Äänestysaika päättyy torstaina 23.3. klo 12. I samma båt – Samassa veneessä rf ry:n rahoittamista hankkeista äänestyksessä on mukana Koirabaanan kuntoportaat Paraisilla.

Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä omaa suosikkihankettasi klikkaamalla tästä!


Yksi ehdolla olevista hankkeista on Koirabaanan kuntoportaat Paraisilla.

Lue lisää täältä: Haloo Maaseutu – Varsinais-Suomen Maaseutugaala pidetään 25.3 

Energiaillat Nauvossa 4.4 ja Dragsfjärdissa 13.4

Tervetuloa energiailtaan missä saat tietoa yhdistystalojen energiaratkaisuista, tukimahdollisuuksista ja toteutuneiden hankkeiden kokemuksista. Tilaisuus on ruotsiksi, mutta kysymyksiä voi esittää myös suomeksi.

4.4 Nauvo kommunalstugan 18-19:30

13.4 Furulund, Dragsfjärd 18-19:30

 

Puheenvuorot:

Svenska kulturfonden

Suomen kotiseutuliitto

Leader-rahoitus/ I samma båt-Samassa veneessä rf ry

VVS föreningen i Finland rf

Korpo ungdomsförening (4.4)

Dragsfjärds ungdomsförening (13.4)

 

Ilmoittautuminen viimeistään 31.3 lomakkeella: ilmoittautumislomake

Osallistua voi myös etänä, etäilmoittautuneille lähetetään linkki ennen iltaa.

 

Lisätietoa:

Minna Boström

I samma båt -Samassa veneessä rf ry toiminnanjohtaja

minna.bostrom(at)sameboat.fi

0400-718913

 

 

Olemme allekirjoittaneet uuden sopimuksen rahoituskaudelle 2023-2027

10.2.2023 Suomen 52 Leader-ryhmää kokoontui Säätytalolle Helsinkiin allekirjoittamaan uuden rahoituskauden sopimukset. Sopimuksen allekirjoitti Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen, Ruokaviraston pääjohtaja Antti-Jussi Oikarinen, puheenjohtajamme Siv Holmgren sekä toiminnanjohtaja Minna Boström. Nyt odotellaan vain viimeisten asetuksien valmistumista, niin pääsemme sitten aloittamaan uuden kauden.

 

Kuvaaja: Satu Mali

 

BikeMenu opintomatka Ahvenanmaalle 20-23.3.2023

BikeMenu2-hanke järjestää opintomatkan Ahvenanmaalle 20.-22.3.2023. Matka tehdään tilausbussilla ja lauttamatkat Finnlinesillä Naantali–Långnäs–Naantali.

Matkalla tutustutaan Ahvenanmaahan erityisesti outdoor-, pyörä- ja lähiruokamatkailukohteena. Matkalla vieraillaan yrityksissä, joiden tuotanto perustuu paikallisiin raaka-aineisiin ja osaamiseen. Ohjelmassa ovat esimerkiksi käynnit kuuluisissa Smakbyn ravintolassa, Stallhagenin panimossa ja käsityöläislimonaditehtaassa, Amalies Limonadfabrikissa. Lisäksi patikoimme saaren ehkä tunnetuimmalla luontokohteella, Getabergenillä.

Opintomatkan pääteemoja ovat kestävä matkailu, yritysten menestystekijät, pyöräily- ja patikkareitit sekä seudullinen ja paikallinen yhteistyö. Bussimatkan aikana verkostoidumme ja teemme ryhmätöitä, jotka liittyvät sekä matkan teemoihin että vierailukohteiden arviointiin – ja mitä voimme hyödyntää omassa toiminnassamme ja omalla alueellamme.

Opintoretken hinta on 200–250 euroa riippuen osallistujamäärästä. Hintaan sisältyvät matkat, yllä mainittu ohjelma ja majoitus kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huoneesta lisämaksu 100 €.Ruokailuista osanottajat vastaavat itse. Matkalle mahtuu 20 osanottajaa.

Sitovat ilmoittautumiset 16.2.2023 klo 23:59 mennessä: https://forms.gle/6M3QR52RZvBqhyVcA

OHJELMA

Nuori Yrittäjä -tukea tarjolla saariston nuorille

Nuori Yrittäjä -tukea tarjolla saariston nuorille

Oletko joskus haaveillut yrittäjyydestä? Leader I samma båt – Samassa veneessä tukee saariston nuorten yrittäjyyshaaveita 1 000 euron suuruisilla starttirahoilla myös kesällä 2023.

I samma båt – Samassa veneessä -Leader-ryhmä avaa taas Nuori Yrittäjä -rahoituksen haettavaksi. Tuki on 1 000 euroa ja se on tarkoitettu Paraisilla, Kemiönsaarella tai Kustavissa toimiville, korkeintaan 25-vuotiaille nuorille, jotka haluavat kokeilla kesän aikana oman yrityksen pyörittämistä. Hakuaika alkaa 3. helmikuuta ja päättyy 3. maaliskuuta.

– Omassa yrityksessä saa olla oman itsensä pomo! Nuori Yrittäjä -rahoituksen avulla voi luoda itselleen oman kesätyön, kannustaa Nelli Salonen, Leader-ryhmän hanketyöntekijä.

Tukea on tarjolla kahdeksalle nuorelle ja etusijalla ovat uudet hakijat. 1 000 euron tukea voi hyödyntää esimerkiksi yrityksen alkuinvestointeihin, kirjanpitäjän palkkioihin tai vaikka maksupäätteen ja työvälineiden hankintoihin.

Edellisinä vuosina Nuori Yrittäjä -tuilla on perustettu esimerkiksi kesäkahviloita, ompelimo ja vene- ja autopesupalvelu. Kesällä 2021 Leader-ryhmä toteutti yhden nuoren yrittäjän kanssa pilotin, joka onnistui niin hyvin, että seuraavana kesänä Nuori Yrittäjä -tuki avattiin haettavaksi useammalle nuorelle.

Kesällä 2022 Nuori Yrittäjä -tuen saivat:

● Suli-Suli Jäätelökahvila Iniössä (Julia Vihinen ja Susanne Sipinen)
● Kauppamuseon lahjatavarakauppa Houtskarissa (Enni Könönen ja Sebastian Fagerlund)
● Olivers Chili Korppoossa (Oliver Söderblom)
● Gulf of Nagu Nauvossa (Elias Båge ja Hugo Pulla)
● Jelmina Design Kemiössä (Jenny Ginlund)
● MiVi Beauty Nauvossa (Julia Adolfsson)
● Kaffe Knopen Rosalassa (Linnéa Lans)
● Turboathe Paraisilla (Simon Lindström ja Artur Pahlman)

Suurin osa tukea saaneista nuorista piti todennäköisenä, että yritystoiminta jatkuu myös tulevaisuudessa jossain muodossa. Leader-ryhmän hankeneuvoja Hanna Hermansson pitää Nuori Yrittäjä -konseptia toimivana juuri saaristossa.

– Tällä alueella yrittäjyys on tärkeä toimeentulon lähde ja on hyvä tutustua siihen aikaisessa vaiheessa, hän kommentoi.

Lue lisää ja jätä oma hakemuksesi osoitteessa: www.sameboat.fi/nuorisoleader/nuori-yrittaja-hakemus .

Lisätietoja Nuori Yrittäjä-rahoituksesta antavat Salonen ja Hermansson:

Nelli Salonen
Nuoriso Leader-hanketyöntekijä
nelli.salonen@sameboat.fi
040 0188763

Hanna Hermansson
Hankeneuvoja
hanna.hermansson@sameboat.fi
0400 260 411

Serkukset suosittelevat kokeilemaan yrittäjyyttä

Serkukset Julia Vihinen ja Susanne Sipinen perustivat kesällä 2022 Iniön torille jäätelökahvilan nimeltä Suli-Suli.

– Pidimme kahvilaa juhannuksesta elokuun puoliväliin asti ja kaikki meni todella hyvin! Olimme yllättyneitä, miten helposti kaikki järjestyi. Meidän kahvilasta tuli nopeasti sekä paikallisten että matkailijoiden kohtaamispaikka ja saimme paljon positiivista palautetta, kertoo Vihinen.

Vihinen opiskelee viestintää ja Sipinen puolestaan valtiotieteitä. 24-vuotiaat serkukset ovat kuitenkin tehneet kesätöitä jo useampana vuonna ravintola-alalla.

– Nyt saimme tehdä asiat juuri niin kuin itse halusimme ja yrittäjänä kesä oli taloudellisesti paljon kannattavampi kuin kesätyöntekijänä. Viime kesänä saadun kokemuksen perusteella voisimme hyvin olla vaikka ihan täysipäiväisiä yrittäjiä. Suosittelemme lämpimästi muitakin kokeilemaan, Vihinen kommentoi.

– Nuori Yrittäjä -tuki oli meille korvaamaton apu. Tukea käytettiin kahvikoneen hankintaan ja muihin tarvittaviin alkuinvestointeihin. On kivaa, että tällaisia tukia on tarjolla, hän jatkaa.

Serkukset tekivät kesän aikana tiivistä yhteistyötä alueen muiden yrittäjien kanssa ja osallistuivat myös paikallisiin tapahtumiin. Kokemus oli niin positiivinen, että he aikovat jatkaa toimintaa myös ensi kesänä.

Suli-Suli jäätelökahvila Iniön torilla sulatti sekä paikallisten että matkailijoiden sydämet. Kuva: Julia Vihinen.

Kirjoitus: Janica Vilen, Haloo Maaseutu

Kalaleaderin hankehaku on jatkuva

Saaristomeren Kalaleader edistää alueensa elinkeinokalataloutta ja kalastusmatkailua rahoittamalla yleishyödyllisiä hankkeita, jotka edistävät ryhmän oman kehittämisstrategian tavoitteiden toteutumista. Toiminta rahoitetaan Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastosta (EMKVR) ja alueen kunnilta saatavalla rahoituksella. Leader I samma båt – Samassa veneessä rf ry hallinnoi ryhmää.

Kalaleaderin kehittämisstrategia, hankkeiden valintakriteerit ja rahoitusperiaatteet sekä hakuohjeet löytyvät kalaleaderin verkkosivuilta.

Hankehakemukset käsitellään Kalaleader-ryhmälle nimitetyssä kalajaostossa, joka kokoontuu aina, kun Hyrrään on jätetty vähintään kaksi hankehakemusta. Hankehaku on siis jatkuva!